Probiootikumide tüvede päritolu

Probiootikumide tüvede päritolu

Probiootikumide tüved ja liigid


PROBIOOTIKUMIDE TÜVEDE PÄRITOLU

Bakteritoodete ehk probiootikumide ehk piimhappebakterite puhul on väga oluline asjaolu kust ning kellelt need pärinevad. Reeglina pärinevad bakterid piimatööstusest, inimestelt või loomadelt.

Rida teadustöid on välja selgitanud, et inimeste epiteelrakkudele kinnituvad nii inimspetsiifilised, kui ka loomadelt pärit tüved, kuid selle vahega, et inimspetsiifiliste tüvede koloniseerimise tase on tunduvalt kõrgem, kui loomadelt pärit tüvedel. Samuti on selgunud, et inimspetsiifilised tüved on vastupidavamad sapphapetele võrreldes teiste tüvedega. See on aga väga heaks tõestuseks, et inimspetsiifilised bakterid kohanevad inimese soolestikus paremini kui muu päritoluga bakterid.

Ka Biolatte looja Yves Delatte on uurinud pea pool sajandit erinevaid baktereid ning nende koostoimimist ja mõju inimesele ning on kirjeldanud, et inimspetsiifilised bakterid kinnituvad meie soolestiku limaskestale paremini. Ta on võrrelnud kinnitumise edukust tõmbelukuga ehk et lukk töötaks, peavad selle mõlemad pooled ideaalselt teineteisega sobima. Inimspetsiifilistel tüvedel on paremad eeldused tõhusamaks toimimiseks ja mõjuks, sest nende rakuseinad on geneetiliselt kohandunud peremeesorganismi ehk inimesega.

Kuna inimestele sobivad bakteritüved on spetsiidilised ja mesofiilsed (kasvavad 37 kraadi juures), sobivad nende rakuseinad inimese limaskestadega ja nende efektiivsus on võrreldamatu. Inimestele sobivaid baktereid ei ole vaja panna happekindlatesse kapslitesse, sest bakterid on maohappele ja sapile vastupidavad.

Allikas: https://haerm.ee/artiklid/mida-peaks-teadma-piimhappebakteritest

Millised on probiootikumide liigid ja tüved ja mille poolest probiootikumid erinevad?

Mitmesuguste seedimisega seotud hädade puhul soovitatakse inimestele osta soolestiku töö tõhustamiseks elavaid organisme e. probiootikume. Loeme pakenditelt erinevate võõrapäraste nimetustega bakterite nimesid,  mis tihtipeale meile midagi ei ütle. Eesti keeles on piimhappebakterite erinevate tüvede kohta äärmiselt vähe infot ja seetõttu, et inimesed ei peaks kobama pimeduses, toome teieni enam uuritud ja tuntumate bakterite tüvede kohta tehtud uuringute tulemused ja toime inimese organismile.

Probiootikumid jagunevad peamiselt kaheks piimahppebakterite liigiks, millest uuritumad on lakto- ja bifidobakterid. Need  omakorda jagunevad erinevateks tüvedeks:

  • Laktobakterite tüved: Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus fermentum, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus paracasei, Lactobacillus gasseri, Lactobacillus reuteri, Lactobacillus salivarus, Lactobacillus helveticus, Lactobacillius bulgaricus.
  • Bifidobakterite tüved: Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium longum, Bifidobacterium infantis, Bifidobacterium lactis, Bifidobacterium breve, Bifidobacterium adolescentis.
  • Streptococcus thermophilus.

LAKTOBAKTERID


Kõige olulisemad ja valdavamad bakterid, mis resideeruvad peamiselt inimese peensooles on laktobakterid (Lactobacillus). Lactobacillus on Gram-positiivsete fakultatiivsete anaeroobsete pulgakujuliste bakterite perekond.  See piimhappebakterite grupp vastutab laktaasi tootmise eest. Laktaas on ensüüm, mis lagundab süsivesikuid nt laktoosi (piimasuhkrut) ja teisi suhkruid piimhappeks. Piimhape aitab luua seedetraktis happelist keskkonda, mis pidurdab paljude soovimatute mikroorganismide arenemist. Piimhape suurendab ka mineraalide nagu kaltsiumi, vase, magneesiumi ja raua imendumist.  Laktobaktereid on kõige rohkem just hapupiimatoodetes nagu hapupiimas ja värskes ilma konservantideta keefiris, mida soovitakse regulaarselt tarvitada üks klaasitäis päevas.

Laktobakterid kaitsevad organismi allergiliste reaktsioonide eest, tagavad õigeaegse soolestiku tühjendamise, aitavad organismil välja töötada immuunsüsteemi elemente ning mängivad olulist rolli bifidobakterite paljunemiseks soodsa keskkonna loomisel. Laktobakterid võivad pärssida  vähirakkude kasvu jämesooles ja piimanäärmetes hoides ära organismi saastamise patogeense flooraga.

Mida tähendab Gram-positiivne? Grampositiivsed bakterid (tähistatakse G(+) või GP) on bakterid, mis erinevalt gramnegatiivsetest bakteritest, hoiavad Grami meetodiga uurides aluselist värvust (kristallvioletti) pärast etanooliga loputamist. Grami meetodil lisatakse pärast kristallvioleti kasutamist kontrastvärvus (tavaliselt safraniin), mistõttu kõik grampositiivsed bakterid värvuvad violetseks või tumesiniseks.

BIFIDOBAKTERID

Bifidobakterid on Gram-positiivsete anaeroobsete hargnenud pulgakujuliste bakterite perekond. Miljardid bifidobakterid, mis asuvad peamiselt just jämesoole e. käärsoole seintel aitavad ära hoida kahjulike bakterite ja muude patogeensete mikroorganismide, sealhulgas pärmi levikut ja nende poolt sooleseina hõivamist. Bifidobakterid moodustavad suurima bakterite grupi imikute soolestikus, täiskasvanutel on nad suuruselt alles 3. või 4. grupp ning nende osakaal väheneb vananedes veelgi. Sarnaselt laktobakeritele toodavad piim- ja äädikhapet ka bifidobaterid, mis tagavad kuni 70 protsenti vajalikust energiast sooleseinarakkude jaoks, et suurendada loomulikku kaitsebarjääri soolestikus.

Piimhape soolestikus aitab hoida jämesoole pH happelisena pärssides sedasi halvaloomuliste bakterite kasvu ning soodustades sellega omakorda kasulike bakterite kasvu. Madal pH keskkond on vajalik ka selleks, et aidata mineraalidel nagu kaltsium, vask, magneesium, raud ja tsink imenduda verre. Samuti lagundavad bifidobakterid laktoosi, sünteesivad aminohappeid ja valke, alandavad kolesterooli, toodavad K ja  B- kompleks vitamiine ning aitavad ära hoida toidumürgitusi. Uuringud on näidanud, et vanuse suurenemisega, stressi ja ebaõige toitumise tõttu hakkab bifidobakterite hulk organismis vähenema. Tähtsamateks bifidobakterite tüvedeks on B.lactis, B bifidum, B. longum, B. infantis, B.breve.


Mida siis arvata probiootikumide kohta?

Pikaajaline töö probiootikumide uurimise vallas on enamasti siiski toonud teadlasi järeldusele, et heade bakterite mõju meie tervisele ei saa eitada. Kõige paremini saame oma keha aidata siis, kui sööme hapendatud toite, mis juba sisaldavad probiootikume. Probiootikume purgist juurde manustades tuleb aga valida kvaliteetsed ja tunnustatud probiootikumid, mis sisaldavad uuritud bakteritüvesid. Sest on oluline, et probiootikum sisaldaks just neid tüvesid, mis sobiksid omavahel ja suudaksid soolestikku jõudes teiste bakteritega koos toimida. Kõrgema bakteritesisaldusega probiootikumid on efektiivsemad – tõhusad on probiootikumid, kus on vähemalt 10 miljardit bakterit. Samas erinevate bakterite tüvede rohkus ei garanteeri, et toode on kvaliteetne.

Kui said siit tekstist head infot, siis jaga seda kindlasti ka teistega. Vaata kindlasti ka meie teisi artikleid, mille info leiad allpool. Kliki pildil ja jõuadki kohale!

t põhjust, mil peaksid võtma probiootikume ja kuidas seda õigesti teha

7 põhjust, mil peaksid võtma probiootikume ja kuidas seda õigesti teha

Artikkel, mis seletab täpsemalt, millistel juhtudel võivad probiootikumid sind aidata, kuidas neid arukalt valida ja kõige efektiivsemalt manustada.

https://mia24.ee/infonurk/7-pohjust-mil-peaksid-votma-probiootikume-ja-kuidas-seda-oigesti-teha/

Parimad probiootikumid Mia24.ee e-poest

Parimad probiootikumid Mia24.ee e-poes - mida kliendid kõige enam ostavad

Siit leiad nimekirja meie e-poe kõige populaarsematest probiootikumidest. Mida kõige rohkem ostetakse ja ühtlasi ka klientide poolt kiidetakse.

https://mia24.ee/soovitus/parimad-probiootikumid

Jaga seda infot ka teistega

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga