Kui soovid, et kollageeni tase sinu kehas oleks maksimaalne, siis on oluline toituda tervislikult ja mitmekülgselt. Tänasel päeval on olemas väga palju erinevaid kollageeni toidulisandeid pulbrite ja vedelike kujul, kuid ära unusta, et kollageeni on võimalik omastada ka ilma toidulisanditeta.
Kollageen toidus – mida süüa?
Üks parimaid kollageeni allikaid toiduna on puljong, mida on keedetud lindude või loomade kontidest. Sarnaselt inimestele leidub kollageeni loomade ja lindude nahas, kõõlustes, kõhredes ja luudes. Seda toitaineterikast vedelikku valmistatakse tundide pikkuse keetmise teel, mis vabastab luudest kollageeni ja muid kasulikke ühendeid. Kvaliteetse puljongi tunneb ära selle järgi, et jahtudes see tarretub. Võite kasutada sellist puljongit suppide tegemisel või lihtsalt juua seda. Inimesed, kes armastavad mereande, eriti koorikloomi, näiteks krevette, siis teadke, et need on samuti head kollageeni allikad. Need loomad on täis kollageeni, aga ka muid olulisi vitamiine ja mineraalaineid, nagu tsink ja seleen.
Kui otsite taimseid kollageeni allikaid, siis sööge puu- ja köögivilju. Marjad, tsitrusviljad, köögiviljad, nagu brokoli, sisaldavad palju C-vitamiini, mis on oluline kollageeni tootmiseks organismis. Teised taimsed kollageeni allikad on ka sojatooted. Tarbige kõrgekvaliteedilist valku, mida leiab näiteks piimatoodetes, kaunviljades (herned, oad, kikerherned), linnulihas ja kalas. Nende toitude tarbimine on suurepärane viis oma kollageeni taseme loomulikuks tõstmiseks. Lisaks sellele on mitmekesisel ja tervislikul toitumisel ka lugematuid muid tervisele kasulikke omadusi, alates seedimise parandamisest kuni immuunsüsteemi toetamiseni.
Kui me ei saa toidust kätte vajalikke toitaineid, võib see põhjustada kollageeni tootmise vähenemist ja olemasolevate kollageenikiudude lagunemist. Lisaks on stress veel üks tegur, mis mõjutab kollageeni tootmist organismis. Kui me kogeme stressi, vabaneb meie kehast kortisool, hormoon, mis võib lagundada kollageeni kiudusid. Väikestes kogustes kortisooli vabanemine on meile hea, kui pikalt ja suurtes kogustes võib tekkida krooniline põletik. Aja jooksul viib see kollageeni taseme vähenemiseni ja naha elastsuse nähtava vähenemiseni. Kokkuvõtteks võib öelda, et kollageeni omastamine toidust üldise tervise ja heaolu jaoks on väga oluline. Süües mitmekesiselt ja teadlikult, saame hoida meele rõõmsana ning naha noorusliku ja tervena.
Loe lisaks ka