Biolattest pikemalt

Biolatte eellugu

Millest kõik alguse sai?

Biolatte Oy asutajal on piimhappebakterite ja tervise valdkonnas pikaajaline ja ainulaadne

Yves Delatte tõi piimhappebakterid Soome 1984. aastal

Yves Delatte tõi piimhappebakterid Soome 1984. aastal

kogemus. Juba 1970. aastatel hakkas Yves Delatte Soomest pärit nobelisti A. I. Virtaneni innustusel arendama loomakasvatuses vajalikke bioloogilisi ehk looduslikke söödakonservante tavapäraselt kasutatud sipelg- ja väävelhappe asemele. Intensiivsetele uuringutele kulunud aastate jooksul Soomes ja välismaal leidis Delatte, et piimhappebakterite abil konserveeritud söödad mõjutavad positiivselt loomade vastupanuvõimet ja tervist. Söödas esinevad piimhappebakterid vähendasid suremust, antibiootikumide vajadust, tõstsid sündivust, parandasid karvkatte ja väljaheite kvaliteeti. Tähelepanuväärsete uurimistulemuste põhjal leidis Delatte esimesena, et kuni 70% vastupanuvõimest peitub soolestikus.

 

Biolatte logo

Biolatte logo Arachne, ämblik, on mütoloogia vanim sümbol ja on üle 5000 aasta vana. See sümboliseerib tervist ja arstiteadust, tähistab leidlikkust ja loovust. See on ühtlasi ka sodiaagimärk.

 

Loomadest inimesteni

Aastal 1986 hakkas Yves Delatte saadud teadmisi rakendama mujalgi ja asus uurima, kuidas kasutada piimhappebaktereid inimestel. Ta proovis sadu piimhappebakterite tüvesid, kombinatsioone ja koostisi. Nii leidis ta piimhappebaktereid sisaldavates toidulisandites seaduspärasusi. Nende kohta saab lugeda täpsemalt allpool. Tema välja töötatud piimhappebakterite preparaate on müüdud peale Soome ülejäänud Euroopa riikides nimede all Ecologic, Lactibiane ja Lactiplus.

Delatte Biolatte tootesarja kuulub tänapäeval üle kümne toote, mis toetavad soolestikku, limaskesti ja seedimist. Valmistamisel järgitakse rangelt puhtuse ja parima kvaliteedi nõudeid.

Tootearenduse käigus sündis Biolatte Original

Inimestel hakati piimhappebaktereid rakendama esialgu samalaadse seguga, mida kasutati loomadegi puhul ehk piimatööstusest pärinevate piimhappebakterite tüvesid segati süsivesikutega.  Tooted pakendati annusepakenditesse ja hiljem klientide soovil ka kapslitesse.

Aastate vältel märkas Yves Delatte siiski, et piimatööstuse bakterid ei sobi kuigi hästi inimeste soolestiku flooraga ja nad ei kinnitu epiteelrakkudele eriti tõhusalt. Ta hakkas uurima muidki baktereid ja leidis inimestele paremini sobivad bakteritüved. Nende bakterite rakuseinte geneetika võimaldas bakteritel loomulikul moel inimeste limaskestadele kinnituda. Peagi pärast seda hakati arendama toote uut koostist. Välja jäeti kõik süsivesikud, sest inimesel on need juba soolestikus. Inuliini kasutamiseks ei olnud vajadust, sest see suurendas bakterite kõrval ebasobivate patogeensete bakterite kasvu. See arengusamm vähendas muu hulgas kasutajate allergilisi reaktsioone, väetisejääke ja niiskustaset tooraines. Peale selle paranes toote säilivus ja bakterite hulka oli võimalik tõsta. Praegu kasutatakse vaid puhtaid inimspetsiifilisi bakteritüvesid, mida eraldatakse ja kasvatatakse koostöös maailma juhtivate bioloogidega tippklassi biotehnoloogia abil. Kuna inimestele sobivad bakteritüved on spetsiifilised ja mesofiilsed (kasvavad 37 kraadi juures), sobivad nende rakuseinad inimese limaskestadega ja nende efektiivsus on võrreldamatu. Inimestele sobivaid baktereid ei ole vaja panna happekindlatesse kapslitesse, sest bakterid on maohappele ja sapile vastupidavad.

Biolatte Oy – kvaliteet ja asjatundlikkus

2002. aastal asutatud Biolatte Oy kasutab ainult tunnustatud mikroorganismide pankades ametlikult registreeritud ja kontrollitud mikroobitüvesid. Väga oluline on asjaolugi, et kõik katsed on avaldatud ametlikes rahvusvahelistes teadusväljaannetes. Tehakse koostööd vaid tähtsamate teaduslaboritega, kus järgitakse GMP ja ISO 22000 standardeid. Kõiki toiminguid kasvatamisest pakendamiseni kontrollitakse väga hoolikalt. Järjest sagenevad soolestiku- ja seedehäireid andsid Delattele tõuke arendada muidki tooteid. Tänu sellele kuuluvad tootevalikusse lisaks piimhappebakteri preparaatidele seedeensüümid, organismi puhastavad tooted ja limaskesti tugevdav Saccharomyces cerevisiae sp. boulardii.

Biolattel on hea meel olla oma ala novaatorid. Nad loovad uusi tehnoloogiaid, tooteid ja neil on uus lähenemis tervise ja haiguste mõistmisele.

Pidage meeles: tervislik eluviis ja toitumine on olulised!

Mida peaks teadma piimhappebakteritest?

Enne piimhappebakterite preparaadi ostmist jälgige järgmist:

  1. Bakterite päritolu ja tüvi: kas need on inimspetsiifilised või pärinevad piimatööstusest?
  • Piimatööstusest pärinevad bakteritüved on olnud oma elukeskkonnas juba liiga kaua ega suuda seepärast haigustekitajatele tõhusalt vastupanu osutada.
  • Kui toode sisaldab liiga palju tüvesid, võib üksikute tüvede kogus jääda väheseks (pidage meeles, et norm on 10E9 cfu/päevas (pesa moodustavad ühikut päevas)).
  • Inimspetsiifilistel tüvedel on paremad eeldused tõhusaks toimimiseks ja mõjuks, sest nende rakuseinad on geneetiliselt kohandunud peremeesorganismi ehk inimesega. Kõige parem oleks, kui tüved pärineksid sugulastelt või isegi pereliikmelt.
  • Tüvesid tuleb uurida ja katsetada esmalt laboris nii eraldi kui ka koos sobiva täiteainega. Tüvesid tuleb testida teistegi tüvede suhtes, et teha kindlaks nende kokkusobivus ja sümbiootilisus. Pärast seda tuleb leitud bakteritüvesid katsetada eri immuunsüsteemiga inimestel. Kui inimesel esineb immuunpuudulikus või autoimmuunsus, võivad reaktsioonid ja tulemused suuresti varieeruda.

2. Kontsentratsioon 

  • Bakterite hulk  peab olema vähemalt 10E9 cfu/g/päevas (= miljard bakterit grammis päeva kohta), vastasel juhul ei suuda bakterid endale muult sooleflooralt eluruumi võita, et kinnituda soole limaskestale.
  • Protsentuaalne kogus (nt 1,5%) ei ütle midagi, kui pole teada kontsentratsiooni.
  • 10E11 cfu/g ei ole võimalik, sest bakterid pole sellisel juhul stabiilsed (see ei saa eksisteerida füüsiliselt ega majanduslikult).
  • Kontsentratsioon alla 10E8 cfu/g ei ole tõhus. Sellisel juhul on mõistlikum osta jogurtit.

3. Stabiilsus

  • Liiga kontsentreeritud kujul (üöe 10E9 cfu/g) pole bakterid stabiilsed, välja arvatud temperatuuril alla – 30°C.
  • Bakterid kontentratsiooniga 10E8 cfu/g on küll stabiilsed, kuid küllalt tõhusad ainult siis, kui manustada üle 10 grammi päevas.
  • Kui segu sisaldab mingit E-ainet, võite olla kindel, et bakterid ei ole esitatud kontsentratsioonis stabiilsed. See puudutab enamikke piimatööstuse baktereid.
  • Tabletti valmistades hukkub pressimise ja temperatuuri tõttu 95% bakteritest.
  • Blisterpakendisse pakendamine hävitab protsessis kasutatava kuumuse tõttu 80% bakteritest.

4. Aktiveerimine

  • Bakterirüved tuleb enne kasutamist aktiveerida nt puistada kapsli sisu vette (vähemalt 4h enne tarvitamist). Kui aktiveerimine toimub alles jämesooles, ei ole pH alati bakterite paljunemiseks ja kinnitumiseks ideaalne. Samuti kui kapsel avanekski alles sooles ei oleks bakteritel piisavalt aega aktiveeruda ja paljuneda.
  • Kiiresti aktiveeruv tüvi on tõhusam kui aeglane, isegi kui selle kogus on väiksem.

5. Täiteaine

  • Täiteaine peab olema segatud võimalikult lihtsalt. Kui segus on liiga palju aineid, suureneb puhverdav mõju ja toote efektiivsus väheneb.
  • Bakteri ja täiteaine koosmõju tuleb kontrollida toote pH ja efektiivsuse suhtes.
  • Vitamiinid ja bakterid ei sobi kokku.
  • Segus ei ole vaja tärklist in vivo (organismis), vaid ainult in vitro (laboritingimustes).
  • Suhteline niiskus peab jääma alla 4%, muidu ei ela bakterid kaua. Kõrgema niiskustaseme puhul bakterid aeg-ajalt aktiveeruvad ja kuna kapslis pole küllalt toitu, nad surevad.
  • Inuliini ei soovitata kasutada, sest see suurendab ka patogeensete bakterite kasvu.

6. Kas tootjal on esitada sõltumatuid katsetulemusi, mis näitavad järgmist:

  • täiteaine mõju bakteritele in vivo ja in vitro;
  • stabiilsust in vivo ja in vitro
  • bakterite võimet toota piimhapet, interferooni, interleukiini, vesinikperoksiidi, looduslikke antibiootikume jne;
  • Arvestage sedagi, et paljud tootjad viitavad testidele, milles on kasutatud kontsentreeritud segusid, kuid müüki pandavaid segusid hiljem lahjendatakse. Stabiilsust tuleb jälgida protsessi algusest lõpuni ning ka siis kui tootesegu on juba mingi aeg kapslis olnud.

7. Kõik turul olevad bakteritüved peavad olema seadusjärgselt registreeritud Budapesti konvensiooni alusel. 

 

BIOLATTE TOOTED MIA24 E-POES!

Jaga seda infot ka teistega