Kõik, mida peate teadma toorkakao pulbri kohta

Toorkakao pulber

Toorkakao pulber on üks looduse imelisemaid supertoite. See sisaldab rohkelt antioksüdante ning on üks kõige kõrgema antioksüdantide sisaldusega toiduaineid. Toorkakao pulber võib olla suurepärane lisand igapäevasesse toitumisse, kuna sellel on palju tervist toetavaid omadusi. Järgnevalt  avame toorkakao peamised koostisosad ja selle võimalikud mõjud aju- ja südame tervisele, seedimisele, naha seisundile, meeleolule ja üldisele heaolule ning selle võitluse krooniliste haigustega.

Mis on toorkakao pulber?

Toorkakao pulber on valmistatud kakaoubadest ja see on ka šokolaadi peamine koostisosa. Kakaoube kasvatatakse kakaopuul, mida tuntakse ka kui Theobroma Cacao. Theobroma Cacao tõlgitakse kreeka keelest kui "jumalate toit". Kahjuks ei olnud antiiksetel kreeklastel kakaoga mingit kokkupuudet ning kreeka jumalad sõid ainult ambrosiat. Euroopas hakati kakaod tarbima alles pärast Uue Maailma avastamist. Tänapäeval toodetakse enamikku kakaost Aafrikas, Indoneesias ja Lõuna-Ameerikas ning seda müüakse peaaegu kõikjal maailmas.

Toorkakao tervislikud omadused

Toorkakaol on muljetavaldav loetelu tervisega seotud eelistest. Need eelised kehtivad ainult toortšokolaadi ja toorkakao puhul, mis sisaldab palju flavonoide. Näiteks valge šokolaad (mis sisaldab vähe või üldse mitte kakaod) ja tugevalt röstitud kakaopulber ei oma neid tervisega seotud eeliseid. Kuid millised on need muljetavaldavad kakao tervisega seotud eelised?

Vererõhu ja kolesterooli taseme alandamine

Toorkakao aitab alandada vererõhku ja LDL kolesterooli taset, kuid samal ajal suurendab insuliinitundlikkust. Suurenenud insuliinitundlikkus tähendab, et veres olev glükoos imendub suuremas ulatuses skeletilihastesse ning takistab suhkru ladestumist rasvana kehas. Seega hoiab toorkakao organismi suhkrutalitlust tervena, samal ajal vältides rasvade kogunemist. Toorkakao vererõhku alandav toime tuleneb peamiselt selle veresooni laiendavast toimest. Toorkakao suurendab lämmastikoksiidi (NO) tootmist, mis lõdvestab veresooni, vähendades seeläbi vererõhku. Lisaks suureneb veresoonte elastsus. Mitmed uuringud on näidanud, et toorkakao võib langetada süstoolset vererõhku 3,5–6 punkti võrra!

Kolesterooli taseme parandamine

Toorkakao suurendab hea kolesterooli (HDL) taset ja alandab triglütseriidide taset veres. Triglütseriidid on südame tervise ja ainevahetuse oluline näitaja. Kõrged triglütseriidide tasemed suurendavad südamehaiguste riski. HDL kolesterooli ja triglütseriidide suhe on oluline südamehaiguste ennustaja. Toorkakao parandab seda suhet mõlemalt poolt. Selle efekti põhjuseks on kakaos olevate rasvade suur hulk ja süsivesikute väike hulk. Kõrge rasvasisalduse tõttu võib toortšokolaad olla suurepärane valik ketogeense dieedi jaoks!

Antioksüdandid

Toortšokolaad ja toorkakao pulber on üks rikkalikumaid antioksüdantide allikaid maailmas. See on täis erinevaid polüfenoole ja flavonoide ning võistleb superfoodide nagu goji-marjad, acai ja mustikatega oma muljetavaldava antioksüdantide sisalduse poolest. Antioksüdandid võitlevad kehas vabade radikaalide ja oksüdatsiooni vastu ning pakuvad rohkelt põletikuvastaseid ja vananemisvastaseid toimeid. Toorkakao antioksüdandid imenduvad kehas väga hästi. Veel üks positiivne aspekt on see, et antioksüdandid tagavad toorkakaole pika säilivusaja.

Olulised mineraalid

Toorkakao pulber sisaldab rohkesti olulisi mikroelemente. Paljud neist toetavad olulisi keha funktsioone ning omavad võimsaid antioksüdantseid omadusi, immuunsuse tugevdamist ja kaitset krooniliste haiguste vastu. Siin on ligikaudne ülevaade ühe untsi (umbes 28 grammi) kakaopulbri mineraalide sisaldusest:
  • Kaltsium: umbes 70 mg
  • Raud: umbes 4 mg
  • Magneesium: umbes 100 mg
  • Mangaan: umbes 1,5 mg
  • Fosfor: umbes 100 mg
  • Tsink: umbes 1 mg
  • Vask: umbes 0,5 mg
Toorkakao pulber on ka suurepärane kiudainete allikas. Kiudained soodustavad tervislikku kehakaalu, veresuhkru kontrolli ning seedetrakti tervist. Üks unts kakaopulbrit võib sisaldada umbes 9 grammi kiudaineid ehk ligikaudu 35% päevasest väärtusest. See on umbes sama palju kui tassi keedetud rohelisi herneid.
Toorkakao sisaldab ka märkimisväärses koguses valku, umbes 5 grammi või rohkem untsi kohta. Mõned selle valgu moodustavad aminohapped pakuvad omaette unikaalseid eeliseid, sealhulgas trüptofaan, mis on serotoniini eelkäija ja kasulik meeleolu ja une jaoks.

Kes võiksid kasutada toorkakao pulbrit?

Toorkakao pulber on suurepärane valik igas vanuses inimestele. Seda saab lisada hommikusöögihelvestele, valmistada sellest jäätist, lisada proteiinikokteilidesse või kasutada isegi soojades teedes või jookides. Toorkakao pulber sobib suurepäraselt ka šokolaaditoodete valmistamiseks. Selle kasutamine on piiramatu ja võimaldab teil nautida tervislikku kakao maitset igapäevaselt.'

Kas toorkakao pulbrit võib tarbida iga päev?

Toorkakao tarbimine mõõdukates kogustes võib olla tervisliku toitumise osa. Sellel on palju tervisele kasulikke omadusi tänu selle rikkalikule antioksüdantide, mineraalide ja flavonoidide sisaldusele. Kuid nagu iga toidu puhul, on oluline tarbida seda mõistlikult ja mitte ületada soovitatud koguseid. Toorkakaod võib nautida igapäevaselt, kuid tasub meeles pidada, et see sisaldab ka kofeiini ja teobromiini, mis võivad mõjutada une kvaliteeti ja närvisüsteemi. Seetõttu on soovitatav tarbida Toorkakaod pigem hommikul või päeva esimesel poolel.

Toorkakao kasulikkus

Toorkakaol on mitmeid häid omadusi, millest paljud tulenevad selle rikkalikust antioksüdantide sisaldusest. Toortkakao tarbimine võib aidata alandada vererõhku, parandada südametervist, suurendada insuliinitundlikkust, parandada kolesterooli tasakaalu, toetada aju tervist, parandada seedimist ja soodustada head bakterifloorat soolestikus. Seda kõike tänu selle tervisliku toidu rikkalikele koostisosadele.

Järeldus

Toorkakao pulber võib olla suurepärane lisand igapäevasesse toitumisse, kuna see pakub palju tervist toetavaid omadusi. Selle antioksüdandid, mineraalid ja flavonoidid aitavad vähendada krooniliste haiguste riski ning parandada aju-, südame- ja seedimisteravist. Soovitatav on tarbida toorkakaod mõõdukalt ja valida kõrge kvaliteediga toode, mis säilitab kõik kasulikud koostisosad. Nii saate nautida kakao maitset ja tervisega seotud eeliseid täiel määral. Olge loominguline ja leidke uusi viise, kuidas toorkakao pulbrit oma igapäevasesse toitumisse lisada ning nautige selle rikkalikku maitset ja kasulikke omadusi!

10 Lihtsat viisi toorkakaopulbri kasutamiseks

Kakaopulber on üks neist maitsvatest koostisosadest, mida saab kasutada mitmel erineval viisil. Erinevalt töödeldud kakaost sisaldab toor kakaopulber rohkem toitaineid ja antioksüdante. Järgnevalt anname teile 10 lihtsat ja maitsvat viisi, kuidas kasutada  kakaopulbrit oma igapäevastes toitudes.

1. Tervislik kuum šokolaad

Tervislik kuum šokolaad on suurepärane jook külmal õhtul. Selle valmistamiseks vajate vaid nelja koostisosa: toorkakao pulbrit, vahtrasiirupit, vaniljet ja oma valitud piima. Segage need koostisosad potti, laske keema tõusta ja seejärel serveerige. Kuna toor kakaopulber ja vahtrasiirup sisaldavad palju tervislikke omadusi, on see jook nii maitsev kui ka kasulik.

2. Kodused šokolaadibatoonid

Vahel tekib lihtsalt vajadus šokolaadi järele, kuid poodi minemine võib olla ebamugav ja kallis. Selle asemel võite säästa raha ja teha kodus neid luksuslikke šokolaadibatoone! Teil on tõenäoliselt kõik vajalikud koostisosad juba kodus - kookosõli, toorkakao pulber ja looduslik magustaja. Need batoonid on ka väga kohandatavad, nii et saate lisada pähkleid, kuivatatud puuvilju, riisihelbeid, ekstrakte ja õlisid vastavalt oma eelistustele.

3. Šokolaadi-kaerahelbepuder

Ööseks külmkapis seistes valmivad kaerahelbed on suurepärased kiireks hommikusöögiks hõivatud töönädala hommikutel. Segage toorkakao pulber, kaerahelbeid ja chia seemneid oma valitud piimaga ning laske üleöö seista. Hommikul võite lisada värsket puuvilja või pähkleid. Need šokolaadiga kaerahelbed on kreemjad ja just piisavalt magusad, et olla tõeline maiuspala. Lisaks sisaldavad need rohkesti valku tänu chia seemnetele.

4. Kartulisupp

Šokolaad… suppides? See võib tunduda veidrana, kuid usaldage mind - see on tõesti maitsvaim ja täiesti soolane. See vegan supp on täis köögivilju, ürte ja läätsi. Ja jah, selles on ka šokolaadi! Šokolaad ei pruugi selles supis olla peategelane, kuid see annab sellele rikkaliku maitse, mida mõned lihavabad retseptid võivad puudu jätta.

5. Mõnusad batoonid bataadi brownied

Mõnusad batoonid on parimad batoonid. Kuid tervislikud mõnusad batoonid on veelgi paremad… sest saate end topelt hellitada! Need batoonid on rafineeritud suhkruvabad, sisaldavad head rasvu ja on rikkad A-vitamiini poolest. Need on gluteenivabad ja taimsest toidust, maitsvad ning uskumatult siidised. Tundub liiga hea, et olla tõsi, eks? Proovige neid ja veenduge ise!

6. Rasvapommid (vegan, keto, ilma küpsetamiseta)

Need lihtsad rasvapommid on pähklised, šokolaadised ja siidised. Neid saab valmistada igal ajal, kasutades vaid kolme koostisosa, mida teil tõenäoliselt juba kodus on. Kõik, mida vajate, on toorkakao pulber, pähklivõi ja kookosõli. Mõnele meeldib mandlivõi, kuid võite kasutada mis tahes tüüpi pähklivõid. Samuti meeldib osadele kasutada naturaalset maapähklivõid veidi meega.

7. Krõmpsuv kakaoga granola

See vegan granola sobib hommikusöögiks, suupisteks või isegi küpsetamiseks. Võite lisada seda jogurtile, smuutikaussidele või valmistada sellest maitsva kaneeli-kakao kohupiimakatte. See on pähkline, šokolaadine ja rõõmustav.

8. Kakaoga smuutikauss

Smuutikausid on väga populaarsed ja sellel on hea põhjus - need on tõesti ilusad ja tulvil toitaineid. See kakaoga smuutikauss on kreemjas, siidine, tervislik ja maitsv. Banaanide, datlite, kakaopulbri, mandlipiima, mandlivõi ja vahtrasiirupi vahel on see peaaegu ideaalne. Muidugi võite piima kohandada ja kasutada oma eelistatud pähklivõid. Või segage rohkem puuvilju, kui soovite midagi veel magusamat! Lisaks saate sellele lisada mis tahes kombinatsiooni granolast, puuviljadest, pähklitest või seemnetest, mida soovite. Kasutage kakaonibse, et saada veelgi rohkem šokolaadi maitset.

9. Tume šokolaadine "nice" kreem

Neljast koostisosast ja neljast sammust lihtsamaks ei saa! See maitsvav tume šokolaadine "nice" kreem on kreemjas, magus ja väga šokolaadine. Parim osa on see, et see on valmistatud tervetest, looduslikest koostisosadest. Seega saate seda nautida ilma süütundeta. 

10. Vegan šokolaadine küpsise tainakook

Šokolaad… küpsisetainas… fudge… kook? See maagiline magustoit näeb ja tundub nagu juustukook, kuigi see on täielikult ilma piimatoodeteta. See on rikkalik, nii šokolaadine ja iga amps on tasakaalus. Ja selle valmistamiseks on vaja ainult kaheksat koostisosa, selles ei ole rafineeritud suhkrut ning see on täis toore toidu kasu.

Toode on võrdlusesse lisatud

Mia24.ee e-pood kasutab oma tööks küpsiseid. 
Täpsem info privaatsustingimuste all.