Kõik, mida peate teadma toorkakao pulbri kohta
Toorkakao pulber on üks looduse imelisemaid supertoite. See sisaldab rohkelt antioksüdante ning on üks kõige kõrgema antioksüdantide sisaldusega toiduaineid. Toorkakao pulber võib olla suurepärane lisand igapäevasesse toitumisse, kuna sellel on palju tervist toetavaid omadusi. Järgnevalt avame toorkakao peamised koostisosad ja selle võimalikud mõjud aju- ja südame tervisele, seedimisele, naha seisundile, meeleolule ja üldisele heaolule ning selle võitluse krooniliste haigustega.
Mis on toorkakao pulber?
Toorkakao pulber on valmistatud kakaoubadest ja see on ka šokolaadi peamine koostisosa. Kakaoube kasvatatakse kakaopuul, mida tuntakse ka kui Theobroma Cacao. Theobroma Cacao tõlgitakse kreeka keelest kui "jumalate toit". Kahjuks ei olnud antiiksetel kreeklastel kakaoga mingit kokkupuudet ning kreeka jumalad sõid ainult ambrosiat. Euroopas hakati kakaod tarbima alles pärast Uue Maailma avastamist. Tänapäeval toodetakse enamikku kakaost Aafrikas, Indoneesias ja Lõuna-Ameerikas ning seda müüakse peaaegu kõikjal maailmas.
Toorkakao tervislikud omadused
Toorkakaol on muljetavaldav loetelu tervisega seotud eelistest. Need eelised kehtivad ainult toortšokolaadi ja toorkakao puhul, mis sisaldab palju flavonoide. Näiteks valge šokolaad (mis sisaldab vähe või üldse mitte kakaod) ja tugevalt röstitud kakaopulber ei oma neid tervisega seotud eeliseid. Kuid millised on need muljetavaldavad kakao tervisega seotud eelised?
Vererõhu ja kolesterooli taseme alandamine
Toorkakao aitab alandada vererõhku ja LDL kolesterooli taset, kuid samal ajal suurendab insuliinitundlikkust. Suurenenud insuliinitundlikkus tähendab, et veres olev glükoos imendub suuremas ulatuses skeletilihastesse ning takistab suhkru ladestumist rasvana kehas. Seega hoiab toorkakao organismi suhkrutalitlust tervena, samal ajal vältides rasvade kogunemist. Toorkakao vererõhku alandav toime tuleneb peamiselt selle veresooni laiendavast toimest. Toorkakao suurendab lämmastikoksiidi (NO) tootmist, mis lõdvestab veresooni, vähendades seeläbi vererõhku. Lisaks suureneb veresoonte elastsus. Mitmed uuringud on näidanud, et toorkakao võib langetada süstoolset vererõhku 3,5–6 punkti võrra!
Kolesterooli taseme parandamine
Toorkakao suurendab hea kolesterooli (HDL) taset ja alandab triglütseriidide taset veres. Triglütseriidid on südame tervise ja ainevahetuse oluline näitaja. Kõrged triglütseriidide tasemed suurendavad südamehaiguste riski. HDL kolesterooli ja triglütseriidide suhe on oluline südamehaiguste ennustaja. Toorkakao parandab seda suhet mõlemalt poolt. Selle efekti põhjuseks on kakaos olevate rasvade suur hulk ja süsivesikute väike hulk. Kõrge rasvasisalduse tõttu võib toortšokolaad olla suurepärane valik ketogeense dieedi jaoks!
Antioksüdandid
Toortšokolaad ja toorkakao pulber on üks rikkalikumaid antioksüdantide allikaid maailmas. See on täis erinevaid polüfenoole ja flavonoide ning võistleb superfoodide nagu goji-marjad, acai ja mustikatega oma muljetavaldava antioksüdantide sisalduse poolest. Antioksüdandid võitlevad kehas vabade radikaalide ja oksüdatsiooni vastu ning pakuvad rohkelt põletikuvastaseid ja vananemisvastaseid toimeid. Toorkakao antioksüdandid imenduvad kehas väga hästi. Veel üks positiivne aspekt on see, et antioksüdandid tagavad toorkakaole pika säilivusaja.
Olulised mineraalid
- Kaltsium: umbes 70 mg
- Raud: umbes 4 mg
- Magneesium: umbes 100 mg
- Mangaan: umbes 1,5 mg
- Fosfor: umbes 100 mg
- Tsink: umbes 1 mg
- Vask: umbes 0,5 mg
Kes võiksid kasutada toorkakao pulbrit?
Toorkakao pulber on suurepärane valik igas vanuses inimestele. Seda saab lisada hommikusöögihelvestele, valmistada sellest jäätist, lisada proteiinikokteilidesse või kasutada isegi soojades teedes või jookides. Toorkakao pulber sobib suurepäraselt ka šokolaaditoodete valmistamiseks. Selle kasutamine on piiramatu ja võimaldab teil nautida tervislikku kakao maitset igapäevaselt.'
Kas toorkakao pulbrit võib tarbida iga päev?
Toorkakao kasulikkus
Järeldus
Toorkakao pulber võib olla suurepärane lisand igapäevasesse toitumisse, kuna see pakub palju tervist toetavaid omadusi. Selle antioksüdandid, mineraalid ja flavonoidid aitavad vähendada krooniliste haiguste riski ning parandada aju-, südame- ja seedimisteravist. Soovitatav on tarbida toorkakaod mõõdukalt ja valida kõrge kvaliteediga toode, mis säilitab kõik kasulikud koostisosad. Nii saate nautida kakao maitset ja tervisega seotud eeliseid täiel määral. Olge loominguline ja leidke uusi viise, kuidas toorkakao pulbrit oma igapäevasesse toitumisse lisada ning nautige selle rikkalikku maitset ja kasulikke omadusi!
57.17 - Toorkakao või 250g
Nature’s Finest - Toorkakao pulber 250g
Tervisetoode - Kakaonibsid 200g
10 Lihtsat viisi toorkakaopulbri kasutamiseks
1. Tervislik kuum šokolaad
Tervislik kuum šokolaad on suurepärane jook külmal õhtul. Selle valmistamiseks vajate vaid nelja koostisosa: toorkakao pulbrit, vahtrasiirupit, vaniljet ja oma valitud piima. Segage need koostisosad potti, laske keema tõusta ja seejärel serveerige. Kuna toor kakaopulber ja vahtrasiirup sisaldavad palju tervislikke omadusi, on see jook nii maitsev kui ka kasulik.
2. Kodused šokolaadibatoonid
Vahel tekib lihtsalt vajadus šokolaadi järele, kuid poodi minemine võib olla ebamugav ja kallis. Selle asemel võite säästa raha ja teha kodus neid luksuslikke šokolaadibatoone! Teil on tõenäoliselt kõik vajalikud koostisosad juba kodus - kookosõli, toorkakao pulber ja looduslik magustaja. Need batoonid on ka väga kohandatavad, nii et saate lisada pähkleid, kuivatatud puuvilju, riisihelbeid, ekstrakte ja õlisid vastavalt oma eelistustele.
3. Šokolaadi-kaerahelbepuder
Ööseks külmkapis seistes valmivad kaerahelbed on suurepärased kiireks hommikusöögiks hõivatud töönädala hommikutel. Segage toorkakao pulber, kaerahelbeid ja chia seemneid oma valitud piimaga ning laske üleöö seista. Hommikul võite lisada värsket puuvilja või pähkleid. Need šokolaadiga kaerahelbed on kreemjad ja just piisavalt magusad, et olla tõeline maiuspala. Lisaks sisaldavad need rohkesti valku tänu chia seemnetele.
4. Kartulisupp
5. Mõnusad batoonid bataadi brownied
6. Rasvapommid (vegan, keto, ilma küpsetamiseta)
Need lihtsad rasvapommid on pähklised, šokolaadised ja siidised. Neid saab valmistada igal ajal, kasutades vaid kolme koostisosa, mida teil tõenäoliselt juba kodus on. Kõik, mida vajate, on toorkakao pulber, pähklivõi ja kookosõli. Mõnele meeldib mandlivõi, kuid võite kasutada mis tahes tüüpi pähklivõid. Samuti meeldib osadele kasutada naturaalset maapähklivõid veidi meega.
7. Krõmpsuv kakaoga granola
8. Kakaoga smuutikauss
9. Tume šokolaadine "nice" kreem
Neljast koostisosast ja neljast sammust lihtsamaks ei saa! See maitsvav tume šokolaadine "nice" kreem on kreemjas, magus ja väga šokolaadine. Parim osa on see, et see on valmistatud tervetest, looduslikest koostisosadest. Seega saate seda nautida ilma süütundeta.
10. Vegan šokolaadine küpsise tainakook
Šokolaad… küpsisetainas… fudge… kook? See maagiline magustoit näeb ja tundub nagu juustukook, kuigi see on täielikult ilma piimatoodeteta. See on rikkalik, nii šokolaadine ja iga amps on tasakaalus. Ja selle valmistamiseks on vaja ainult kaheksat koostisosa, selles ei ole rafineeritud suhkrut ning see on täis toore toidu kasu.